معرفی پژوهشکده

حضور دانشگاه صنعتی اصفهان به عنوان یکی از دانشگاه‌های مادر کشور که در زمینه انجام پژوهش‌های کاربردی صنعتی و تبدیل علم به ثروت از برترین‌های کشور به شمار می رود، موقعیت ویژه ای را برای راه اندازی یک پژوهشکده جامع و توانمند در زمینه انجام پژوهش‌های کاربردی زيست فناوري در حوزه‌های مختلف پزشکی، کشاورزی، صنعتی و مهندسی پزشکی فراهم آورده است. لذا با توجه به پتانسیل‌های ویژه استان اصفهان و منطقه مرکزی کشور و همچنین توانمندی‌های دانشگاه صنعتی اصفهان در انجام پژوهش‌های کاربردی، پژوهشکده زیست فناوری  ومهندسی زیستی دانشگاه صنعتی اصفهان، با هدف توسعه تحقیقات بین‌رشته‌ای و تجمیع فعالیت‌های پژوهشی مرتبط با زیست فناوری و مهندسی زیستی، در سال 1387 در دانشگاه صنعتی اصفهان راه‌اندازی گردید. در حال حاضر این پژوهشکده از نه گروه پژوهشی فعال در حوزه‌های مختلف صنعتی، کشاورزی، محیطی، دارویی و پزشکی تشكيل شده است. این گروه‌ها از پتانسیل بسیار مناسبی در توسعه زمینه‌های کاربردی دانش زيست فناوري و پاسخگویی به نیازهای فناوری کشور برخوردار می‌باشند. در حال حاضر 46 عضو هیأت علمی شامل 9 استاد، 7 دانشیار، 29 استادیار و 1 مربی با تخصص‌های مختلف در گروه‌های پژوهشی زیرمجموعه پژوهشکده به فعالیت‌های تحقیقاتی می‌پردازند.
 

  • اهداف

 درسند چشم انداز بیست ساله ، دستیابی ایران به جايگاه اول اقتصادي، علمي و فناوري در سطح منطقه آسياي جنوب غربي با تأکيد بر جنبش نرم افزاري و توليد علم، رشد پرشتاب و مستمر اقتصادي، ارتقاء نسبي سطح درآمد سرانه و رسيدن به اشتغال ، هدف گزاری شده است. کاربردهای فراوان زیست فناوری، آنرابه عنوان برجسته ترین نشان پیشرفت بشر و همتراز با فناوری اطلاعات قرارداده و به یکی از مهم‌ترین ابزار برای تامین نیازهای متنوع وگوناگون تبدیل کرده است. از اينرو اهداف پژوهشکده مطابق با سند ملی زیست فناوری جمهوری اسلامی ایران عبارتند از:

  1. بستر سازی و ظرفیت سازی برای ایجاد، انتقال و توسعه فرایندهای تولید فرآورده‌های زیستی
  2. دستیابی و به کار گیری دانش فناوری زیستی گیاهی مورد نیاز برای افزایش و بهبود کیفیت تولید فرآورده‌های راهبردی (گیاهان هدف: گندم، برنج، دانه‌های روغنی ، چغندر قند، گیاهان دارویی علوفه ای و باغی)
  3. دستیابی و به کارگیری فناوری زیستی در زمینه تولید فرآورده‌های تشخیصی پیشگیری و درمانی دامی و بهبود کیفیت و کمیت غذای دام از طریق زیست فناوری
  4. دستیابی به استانداردهای جهانی در زمینه تضمین کیفیت فرآورده‌های زیست فناوری
  5. استفاده از زیست فناوری برای حفظ تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی
  6. استفاده از زیست فناوری برای پاکسازی محیط زیست
  7. زمینه سازی برای توسعه زیست فناوری در بخش صنعت، معدن و انرژی
  8. افزایش کیفی وکمی محصولات غذایی
  9. ارتقاء سطح ایمنی موادغذایی
  10. تبدیل ضایعات کارخانه‌های موادغذایی به موادی با ارزش افزوده بالا

در راستاي دستيابي به اهداف ذكر شده، پژوهشكده اهداف 5 ساله زير را مدنظر قرار داده است:

  • تفکیک جمعیت‌های حيواني و مطالعه تاکسونومیکی آنها با استفاده از روش‌های ژنتیک مولکولی.
  • دستيابي به فناوري ساخت و تهيه کیت‌های تشخیص هویت نژادی و فردی در گله‌هاي گاو شيري.
  • بالا بردن ضریب تبدیل غذا در دام وطیور با استفاده از روشهای فنآوری زیستی.
  • بررسي میکروارگانیسم‌های جهش یافته و موثر در نگهداری خوراک دام و طیور و کاهش ضایعات آن.
  • بررسی و شناسایی مولکولی انگل‌های درون روده‌ای مولد بیماری (نظیر فاسیولوز، کیست هیداتیک و .....) در برخي نژادهاي گوسفند کشور.
  • مطالعه مولکولی مقاومت برخی باكتري‌هاي عفوني به آنتي‌بيوتيك‌ها و راههاي مقابله با آن.
  • تدوين و توسعه دانش فني براي فرآوري بيولوژيکي مواد معدني غير آهني و باطله‌هاي صنعتي شامل بيوليچينگ فلزات پايه سولفيدي، نادر و گرانبها براي منابع کم عيار (هيپ بيوليچينگ) و پرعيار (تانک ليچينگ).
  •  تدوين دانش فني براي استحصال بيوهيدرومتالورژيکي طلا از ذخاير و باطله‌هاي معدني ايران
  •  تدوين و توسعه دانش فني در زمینه بيوفلوتاسيون و بیوکواگولاسیون در صنایع معدني  
  •  دستيابي به دانش فني حذف بيولوژيکي فلزات سنگين و آلودگيها از پسابهاي معدني و صنعتي
  •  تدوين و توسعه دانش فني براي بيوسولفورزدايي گوگرد از زغالسنگ
  •  استفاده از باکتريها در افزايش استحکام سازه‌هاي سنگي و خاکي (بيوگروتينگ)
  •  طراحي و تدوين نرم افزار براي مدلسازي و شبيه سازي سيستمهاي بيوهيدرومتالورژيکي در رآکتورهاي همزن دار
  •  شناسايي نژادهاي برتر ميکروارگانيسمهاي موثر در فرآوري مواد معدني
  •  بکارگیری نتایج بدست آمده درحوزه "حفظ تنوع زیستی وذخایرژنتیکی میکروبی" دربرآورده کردن نیازصنایع غذایی تخمیری نظیرفرآورده‌های لبنی به کشت‌های آغازگر
  •  بکارگیری دانش زیست فناوری برای توليد فرآورده‌های غذايي جدید مانندمحصولات پروبیوتی
  •  توليد انواع مواد افزودنی موردنیاز صنعت غذا نظیر نگهدارنده‌ها، عطر و طعم دهنده‌ها، امولسیفایرها، قوام دهنده‌ها و با استفاده از فناوری زیستی
  •  تولید برخی ازآنزیم‌های پرکاربرد درصنعت غذا با استفاده از ضایعات کارخانه‌های موادغذایی